top of page
  • Writer's pictureTiina

Agatan Korvapuustit

Päivitetty: 29. huhtik. 2021


Kahvilassani, Agata Bakery & Cafe:ssa, yksi isoimmista menestyksistä oli korvapuustimme

Suuri kunnia tästä kuuluu siellä työskenneelle leipurilleni Elsille - kiitos Elsi!

Korvapuusteja jonotettiin ja varattiin ja kyseltiin jatkuvasti. Yleensä pullaa meni niin paljon kuin sitä ehti tehdä ja esim Laskiaispullia tehtiin kuukauden päivät kun aloitettiin heti kun pyynnöt alkoivat ja loppuahan ei sitten meinannut tullakaan. Olemme laskiaspulla- kansaa ;)


Paitsi Elsille, kunnia puusteista kuuluu Agatan A1 -jauhoille . Ne ovat kehittelyn ja kokeilun tulos ja ovat aivan ylittämättömät pulla-jauhot , kaiken sen muun lisäksi mihin ne sopii ( kakut, leivokset, piiraat , pikkuleivät tms).

A1 Jauhoja saa jo useista kaupoista ja marketeista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

Kannattaa kysyä omalta kauppialtaan onko hän jo ottanut kauppaansa Agatan jauhot!

Pullan ohjeen olenkin julkaissut jo täällä , mutta laitan sen tähänkin jotta sinun ei tarvitse pomppia sivulta toiselle :


Maailman paras gluteeniton Pulla ;)

3 dl maitoa 25 gr hiivaa 6 gr ,n. 2tl psyllium jauhetta 1 dl sokeria 1 tl suolaa 1 kananmuna 0,5 rkl kaardemumma 7-8 dl A1 Jauhoseos 100 gr suolaton voi


Täyte:


100g suolaton voi

2rkl jauhettu kaneli

1dl fariinisokeri


*Psylliumia on tarjolla monen kokoisena jauheena ja hiutaleina. Käytän pullissani hienoa psyllium- jauhetta jolloin 6 gr vastaa 2 ja 1/4 teelusikallista.


Ota valmiiksi kaikki aineet huoneenlämpöön.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita murennettu hiiva siihen.

Kun hiiva on sulanut lisää psyllium-jauhe ja anna seoksen turvota noin 20min-30 min. Seoksen tulisi kuplia ja vaahdota ja se kuinka noepasti tämä tapahtuu riippuu esimerkiksi huoneen tai nesteen/seoksen lämpötilasta, psylliumin hienojakoisuudesta jne. Joten varminta on luottaa omiin silmiin ja todeta seoksen olevan valmista kun se näyttää siltä -anna seoksen turvota vähintään 20 minuuttia! Siirrä seos monitoimikoneen kulhoon tai muuhun sekoitus- kulhoon, jos käytät käsikäyttöistä sekoitinta tai sekoitat kenties pullataikinasi käsin.

Jos käytät yleiskonetta laita siihen lapa-vispilä ja sekoita ensin seokseen sokeri, suola ja kaardemumma sekä kananmuna. Lisää sitten jauhoista noin puolet sekoittaen keski-nopeudella ja kaapimalla kulhon reunat välillä tarkkaan. Lisää joukkoon pehmeä voi ja sen jälkeen loput jauhot noin desin erissä.

Jauhojen määrä vaihtelee osin samoista syistä kuin tuo alkuseoksen turpoamis- aika, eli seuraa tarkasti taikinaasi noin 6:n desilitran jälkeen.

Taikinan tulee jonkinverran irrota vatkatessa kulhon reunoista.

Sen tulee olle pehmeää mutta sellaista johon voi koskettaa sormella jo ilman suurempaa sotkua - eli taikina ei enää tartu kovin paljoa. Jos taikina tarttuu heti vaikka kuinka nopeasti koskettaisit sitä, tarvitsee se lisää jauhoja. Jos pinta tuntuu sen verran "kuivalta" että voit koskettaa sitä ilman että se tarttuu, voit lakata lisäämästä jauhoja (niitä on kuitenkin mennyt ainakin 7 desilitraa tai 550g).

Yksi hyvä keino auttaa määrittämään taikinan oikeaa koostumusta, on jauhojen punnitseminen. Eli jos sinulla on käytössäsi vaaka, suosittelen että punnitset jauhot 550 grammaan. Joskus taikina on täydellinen juuri tällä määrällä, toisinaan se ei aivan riitä. Huoneen ja taikinan lämpötila kuten psylliumin- seoksen koostumus vaikuttavat jauhojen määrään.

Leivo taikinasta välittömästi haluamasi muotoisia pullia (tämä pullataikina nostatetaan siis vain kerran).

Kaulitse pullataikina hellävaraisesti noi 35cm x 55cm levyksi. Älä paina kaulinta liikaa vaan anna taikinan levittäytyä hellästi mittoihinsa.

Kaulitse keskeltä ulospäin jokaiseen nurkkaan ja sivulle.

Sekoita täytteen aineet vispilällä tasaiseksi ja levitä hellästi taikinalevyn päälle.

Kääri taikina rullalle - napakasti mutta ei liian tiukkaan. Jos kääröstä tulee liian tiukka- pullat eivät jaksa nousta kunnolla ja tuloksena on pienempiä ja taikinaisempia pullia. Jos taas käärö on liian löysä valuu täytteet ulos pullista.Kuitenkin tulee ottaa huomioon ettei gluteeniton taikina ole kiimmoisaa ja venyvää samalla tavalla kuin vehnäjauhotaikina. Eli käärön täytyy olla sen verran "löysä" että taikina pystyy laajenemaan helposti repeämättä.


Tasaa ja taputtele hellävaroen rulla yhtä paksuksi joka kohdaltaan ja jaa taikina noin 12 osaan korvapuustien muotoon.

Muotoile puustit haluamallasi tavalla - minä painan sormella puustit keskeltä lähes pöytään asti jotta "korvat" nousevat hyvin. "Korvia" voi auttaa nostamalla puustin leikattuja sivuja hieman keskeltä ylös- ja keskelle päin. Kiitos Elsi tästä vinkistä ;)

Siirrä pullat nousemaan pellillä lämpimään ja vedottomaan paikkaan ja anna niiden nousta noin 30min. Uuni on hyvä paikka mutta kannattaa katsoa ettei se ole liian lämmin (esimerkiksi valo päällä se voi olla hyvinkin lämmin). Puustit alkava lämmetessään menettää helposti muotoaan ja liian nopeasti noustessaan puustit saatavat revetä päältä.

Paras paikka nostattaa pullat on huoneen lämmössä, vedottomassa paikassa . Näin pullat nousevat tarpeeksi hitaasti ja säilyttävät kauniit muotonsa eivätkä ne myöskään niin helposti repeä päältä uunissa.

Voitele puustit kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria tai vaikkapa mantelilastuja.

Paista puuusteja 205*-215* asteessa uunistasi riippuen, noin 10-13 minuuttia.

2 250 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page