top of page
  • Writer's pictureTiina

Gluteenittomat Digestiivit

Päivitetty: 6. jouluk. 2022
Digestiivi - tuo melkein suolainen, mutta kuitenkin niin makea, pettävän "terveellisen" oloinen ja suussasulavan herkullinen. Se jollain tavalla "sallitumpi" herkku, vaikka syyt siihen ovat heiveröiset.

Ja mikä juustokakun pohja näistä tuleekaan! Toki kaurakeksitkin käyvät ... mutta digestiivi on kuitenkin se joka sopii aina.Olen tehnyt gluteenittomia digestiivejä toki aikaisemminkin, reseptini on vain ollut hieman hankala; taikina hankalaa käsitellä ja epäonnistumisen mahdollisuus suuri. Siksi en ole tuota reseptiä jakanut - en ole halunnut aiheuttaa mielipahaa kenellekään digestiivileipurille! :)Mutta nyt kehittyi oikeanlainen reseptiikka jolla onnistut varmasti!

Keksit ovat digestiivi- kirjon herkimmästä päästä; suussasulavampia ja kevyempiä kuin esimerkiksi nuo legendaariset vehnäiset amerikkalaiset.

Mutta ehdottoman hyviä nämä ovat.

Ja siis todella helppo tehdä kun nimenomaan ei tarvitse kaulita kivikovaa taikinaa tätä varten.


Eli pitemmittä puheitta ohjeeseen, olkaa hyvä :


Tarvitset:

Mielellään mixerin (siis kulhollisen tehoseittimen jossa on leikkausterät). Jos sinulla ei ole sellaista, älä lannistu. Keksit onnistuvat kyllä - eivät vain NIIN helposti kuin se tapahtuu mixerin kanssa. :)


Minulta on pyydetty ainesosien määriä myös desimitoissa. Ymmärrän toiveen hyvin- eihän kaikilla tietenkään ole keittiövaakaa käytössään :)

Olen päivittänyt nyt tähän ohjeeseen mitat myös desilitroissa. Määrät ovat noin määriä johtuen siitä tosiasiasta, että mittakupissa määrä vaihtelee suurestikin sen mukaan, kuinka tiukasti ainesosa on kuppiin pakkautuneena. Siksi grammat ovat niin käyttökelpoiset ja varmat leivonnassa.

Mutta alla uudet mitat lisättyinä !


90g/n.1,5dl A1 Gluteenitonta Jauhoseosta

90g/n.1,5dl Tummaa riisi- tai durra-, tai A2-jauhoa

90g/n.2,7dl Gluteenittomia kaurahiutaleita hieman pienemmäksi jauhettuna (voit murskata hiutaleita esim. isossa morttelissa, tehosekoittimessa tai mixerissä)

90g/n.1,5dl Fariinisokeria

1tl Leivinjauhetta

1tl Suolaa

165g Kylmää suolatonta voita kuutioituna

50g Kylmää täysmaitoa


Lämmitä uuni 180* asteeseen.


Laita kaikki kuivat aineet ja sokeri mixeriin tai sekoituskulhoon. Sekoita aineet keskenään pulse-painalluksilla muutaman kerran tai käsin vispilän avulla.

Lisää kylmä, kuutioitu voi ja sekoita taikina murumaiseksi muutamalla pulse- painalluksella (noin 5-6) tai nypi kuivat aineet voihin sormin tai apuvälineellä.

Lisää kylmä maito ja sekoita taikiaa mixerissä jälleen muutama painallus kunnes se alkaa kerätä itseään tiiviimmäksi taikinaksi. Tai sitten lisää maito kulhoon ja sekoita taikina kiinteämmäksi käsin.

Vältä turhaa sekoittamista.


*Voit laittaa taikinan kelmussa lepäämään jääkaappiin puoleksitunniksi tai pidempäänkin, mutta muista antaa sen lämmetä hieman ennen kuin alat kaulita sitä.


Taikinan voi kaulita heti ilman jäähdyttämistä. Kaulitse se noin 3mm paksuksi levyksi ja leikkaa siitä haluamallasi muotilla keksejä.

Laita keksit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista keksejä noin 14-15 minuuttia (riippuen keksien paksuudesta).

Anna digestiivien jäähtyä ennen kuin maistat, ne ovat kuumina vielä pehmeitä ja rapenevat jäähtyessään herkullisiksi.


<3 Agata
324 katselukertaa3 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page