top of page
  • Writer's pictureTiina

Gluteenittomat Sokeripikkuleivät

Päivitetty: 15. jouluk. 2022Olen huomannut useammankin kerran jonkun kaipailevan gluteenittomien sokeripikkuleipien ohjetta.

Itse olen tehnyt niitä mm. tällaisella ohjeella, joka on kyllä oikein hyvä. Pikkuleivistä tulee herkullisia ja ne pysyvät hyvin koossa ja ovat siis helppoja kuorruttaa, koristella tai yhdistellä täyte- pikkuleiviksi.Ero näiden ja aiemmin julkaisemani "Linzer- pikkuleivän" välillä, on tietenkin se, että sokeripikkuleivän tulee olla rapea ja napsahtaa poikki taivutettaessa kun taas "Linzer- pikkuleipä on pehmeä ja suussasulava.

Eli jos haluatkin tehdä sellaisia ja täyttää ne vaikkapa vadelmahillolla, tee ne silloin tämän ohjeen mukaan: gluteenittomat-linzer-pikkuleivät-vaikkapa-ystävänpäiväksi

Oikea "Linzer" tehdään käyttäen mantelijauhoja, Agatan ohjeessa ei ole niitä allergeeneja välttääkseni.

Mutta siis nämä sokeripikkuleivät ovat rapeita ja napsuvia, kuten niiden kuuluukin olla!Et tarvitse yleiskonetta tai muuta laitetta vaan tämä taikina sekoitetaan käsin.Ja nämä ovat juuri niitä, mitä voi kuorruttaa koko pinta- alaltaan sokerikuorrutteella, koristella yksityikohdilla ja täyttää hillolla, suklaalla, nutellalla, sitruunatahnalla... millä vain!

Gluteenittomat Sokeripikkuleivät


360g/ 6,5dl A1 Gluteenitonta Jauhoseosta

200g/2dl Sokeria

1/4tl Suolaa

225g Suolatonta voita

1 vapaan kanan kananmuna

1tl vaniljauutetta


Lämmitä uuni 180 asteeseen


Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat ainesosat keskenään.

Lisää kulhoon pehmeä voi, kananmuna ja vaniljauute ja sekoita taikina käsin yhtenäiseksi taikinaksi.

*Tämä kannattaa tehdä käsin vaikka yleiskone tms. löytyiskin! Yleiskoneessa tai käsi-sähkövatkaimella sekoitettaessa taikinaan muodostuu ilmaa ja se saattaa aiheuttaa pikkuleipien leviämisen paistettaessa.

Kun taikina on tarpeeksi jähmeää kaulittavaksi, kaulitse se muutaman millin paksuiseksi levyksi runsaasti jauhoitetulla työalustalla, mahdollisimman tasaiseksi, jotta pikkuleivät myös paistuvat tasaisesti (toisin kuin minun ;)).

Tee kaikki taikinan sekoitus ja kaulitseminen ripeästi ja aikailematta, jotta taikina ei pääse lämpenemään ja pehmenemään sen takia liikaa.


Leikkaa takinasta haluamasi muotoisia pikkuleipiä ja paista niitä uunissa leivinpaperin päällä noin 10 minuuttia.


Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua kokonaan ennen kuin koristele, täytät tai syöt niitä!

1 695 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page