top of page
  • Writer's pictureTiina

Isot Kinuski-marengitIsot, päältä rapeat ja sisältä ihanan tahmeat marengit. Ovathan ne ihania vaikka lähestulkoon pelkkää sokeria ovatkin. Joskus saa syödä vähä sokeria , eikö niin ....


Näissä marengeissa on kinuskiraidat ja omatekemää gluteenitonta granolaa päällä.
Ihan yhtä ihana yhdistelmä on sulatettu suklaa , maito-, tumma - tai valkosuklaa !

Ja marenkien kanssa maistuu jäätelö loistavasti - tietenkin myös kermavaahto, suklaakastike, paahdetut pähkinät, marjat ...

Jos teet marenkikekoosi ennen uuniin laittoa syvänteen keskelle, on se valmiina uunista tulleena täydellinen kulho mini- pavlovalle.

Tai sitten laitat vadille ensin marenkeja ja kasaat niiden päälle mitä ikinä pavlovaasi halajatkin.


Mutta aivan täysin "riittävä" herkku on tällainen marenki ihan itsenäänkin :)


Marenkeja tehdessä on tärkeää vatkata valkuais-sokeri - vaahtoa todellakin kaikki ne minuutit mitkä siihen vaaditaan. Se tekee lopputuloksesta nimenomaan rapean päältä ja tahmeanpehmeän sisältä.

Yhteensä vatkaamiseen menee lähes 20 minuuttia joten varaudu tähän sähkövatkaimella ja vielä mielummin jos vain kaapista löytyy monitoimikone- kahdessakymmenessä minuutissa väsyy kädet jo pitelemään sähkövatkaintakin - käsillä vispaamista en uskalla edes ajatella! :D
Eli ohjeeseen:


Tästä annoksesta tulee noin 8 isonpuoleista marenkia. Määrä todellakin riippu täysin siitä minkäkokoisia päätä tehdä. Itse nostelin kahdella isolla lusikalla keot pellille ;)


Tarvitset:


6 Valkuaista vapaiden kanojen kananmunista eroteltuna

220g sokeria

180g Muskovado sokeria (antaa marengille makuvivahteen (pähkinäinen) lisäksi väriä, voit tehdä marengit myös kokonaan valkoisella sokerilla tai kokeilla esim. kookossokeria tai muuta tummempaa sokeria.)

200g eli noin puoli-purkillista kondensoitua karamellisoitua maitoa (eli valmista kinuskikastiketta ;)

+ Granolaa tai paahdettuja ja murskattuja pähkinöitä tms.


Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen kiertoilmalla.

Laita suuri vatkauskulho (tai monitoimikoneen kulho) ison kattilan (kuitenkaan kulho ei saa upota kattilaan) päälle. Kattilassa tulee olla vettä, mutta ei niin paljon että se osuu kulhon pohjaan.

Kiehuta vettä rauhallisella kuplinnalla ja vatkaa sokereita ja valkuaisia kunnes sinulla on vaalea sileä marenki. Tähän menee vähintään 5 minuuttia, luultavasti 7. Voit kokeilla seosta sorimiesi välissä - siinä ei tulisi tuntua enää sokerikiteitä kun se on valmista.

Siirrä kulho pois vesihauteesta (monitoimikoneen kulho koneeseen) ja vatkaa marenkia täydellä teholla 10 minuuttia kunnes se on jäähtynyt.

Pudota marengin päälle lusikalla kinuskikastiketta - älä sekoita! - ja nostele sitten kahdella lusikalla marengit pellille , leivinpaperin päälle.

Voit tiputellla ensin melkein kaiken kinuskin ja kun kulhossa näyttää olevan enää valkoista marenkia , voit lisätä loput kinuskista nokareina ja nostella loput marengit pellille.

Ripottele halutessasi marenkien päälle granolaa tai paahdettua pähkinämurskaa ja paista marenkeja 1 tunti.

Sammuta uuni ja jätä marengit kuivumaan vielä pariksi tunniksi.


Marengit kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa . Pari päivää ne säilyvät ilman kanttakin.


Keväisin terveisin,


Agata :)1 927 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page