top of page
  • Writer's pictureTiina

Munkit !

Päivitetty: 30. huhtik. 2021


OOH! Taitaa olla onni, että vuodessa on vain yksi Vappu johon munkit varsinaisesti kuuluu.

Koska ne ovat niin hyviä, että niitähän syö ihan loputtomiin jos niitä vain on.

Agata Bakery&Cafe:n aikaan mietimme että teemme pelkkiä munkkeja aloittaen viikkoa ennen vappua ja lopetta viikko (tai 2) sen jälkeen niiden myynti. Mutta ei, ei siitä tullut mitään. Pienessä keittiössä ei millään voinut tehdä niitä tarpeeksi ja tarpeeksi nopeasti.

Niin hyviä ne olivat.


Ja niin hyviä että halusin ne yhtenä vuonna omaksi "synttärikakukseni" ;)Mutta asiaan! Nyt on siis Vappu aivan huulilla ja siksi myös munkit!


Tässä lyomätön ohje, lähestulkoon sama kuin pullalla - pulliahan nuo ovat , hieman viritettyinä vain : D


Vappua!


Gluteenittomat munkit


3 dl maitoa tai vettä

25g tuoretta hiivaa 2 tl psylliumjauhetta 1 tl suolaa 1 dl sokeria 3/4rkl kardemummaa (sitruunan kuori) 1 kananmuna 6 1/2dl A1 gluteeniton jauhoseos 50g voi huoneenlämpöisenä


1 litra Auringonkukkaöljyä

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää psyllium ja anna turvota noin 20 minuuttia..

Sekoita sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Laita turvonnut psyllium- neste taikina kulhoon ja vatkaa sekaan kananmuna ja sokeri.

Lisää puolet jauhoista, sitten pehmeä voi ja sitten toinen puolikas jauhomäärästä. Vaivaa 5 min voimakkaasti, mieluiten monitoimikoneen taikinakulhossa lapa-vispilällä. Jaa taikina esim 16:sta osaan - voit vaikka pyöritellä taikinasta pötkön ja leikata palat siitä.

Pyörittele paloista pullat ja anna kohota lämpimässä puolisen tuntia.

Tee käsin pulliin keskelle reiät ja venytä reikää varovasti (toisaalta äitini teki munkit niin että suorastaan roikotti taikina "rengasta" käsissään ja teki näin ohuempia munkkirinkilöitä jotka olivat superherkullisia nekin!).

Kuumenna öljy isossa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.

Kokeile öljyn lämpötilaa pienellä taikinapalalla - jos taikinapala ruskistuu heti kauniisti on öljy tarpeeksi kuumaa eli noin 180* asteista. Muista tarkkailla öljyn lämpötilaa sen jälkeen kun olet saavuttanut toive- lämmön. Jos lämpö pääsee laskemaan eivät munkit ruskistu kunnolla. Jos taas lämmität sen liian kuumaksi vois se alkaa savuttaa ja voi syttyä. Ole varovainen! :)


Nostele varovasti rinkilöitä kuumaan öljyyn. Riippuen patasi koosta laita vain sen verran munkkeja paistoon kerralla etteivät ole kiinni toisissaan. Käännä munkki pihdeillä kun se on ruskistunut alapuoleltaan -ne kelluvat!- ja paista kullanruskeaksi myös toiselta puolelta. Nosta valmiit munkit pihdeillä talouspaperin päälle.

Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Valuta munkit paperin päällä molemmilta puolilta ja vaihda sokeri tarvittaessa sokeroinnin aikana- öljyinen sokeri ei tartu munkkiin.


:)


HAUSKAA VAPPUA!

1 798 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page