top of page
  • Writer's pictureTiina

Pizza !

Päivitetty: 8. toukok. 2021Niin kauan kun Agata Bakery on ollut olemassa, on minulta kysytty pizza-ohjetta.

Ja olen aina vastannut että niin kauan kunnes löydän sen oikean reseptin, en luovuta minkäänlaista ohjetta.

Nyt se on löytynyt!
Pizzan täytty olla rapeaa ja hieman sitkeää, miedon mutta hyvän makuista.

Kaikissa kokeilemissani gluteenittomissa pizza -taikina ohjeissa on lopputulos ollut - ainakin osittain johtuen reseptiin kuuluneesta psylliumista - reunoilta kohtuullinen ja litteä mutta keskeltä pehmeä ja jopa märän tai geelimäisen tuntuinen pohja.

Sellaiseen monissa ravintoloissa törmäämääni kokonaan "rapeaan" eli ohueeseen, mutta kovaan ja keksimäiseen pohjaan en ole itse päätynyt koskaan - ehkä siksi kun olen aina ajatellut taikinan kuitenkin vaativan psylliumia - kuten leivät yleensä.


Olen myös yrittänyt säästää perhettäni - joten en ole ihan joka viikko kokeillut uutta reseptiä kun ne kokeilut eivät ole juuri kaksisia olleet. Ja onhan niitä ollut aika monta.....;)


Mutta nyt sitten - monien muutoksien ja kokeilujen tuloksena se onnistui!

En ole vielä kokeillut tätä hapanjuurella - sen aion tehdä seuraavaksi!

Päivitän sen ohjeen tänne jos se on päivittämisen arvoinen - tämä ohje on!


Pizza!


1rkl kuivahiivaa

300ml lämmintä vettä

1 1/2rkl sokeria

450g A1 Jauhoseosta

1tl suolaa

1/2tl leivinjauhetta

1rkl oliiviöljyä


Laita hiiva ja lämmin vesi kulhoon ja sekoita hyvin. Anna heräillä pari minuuttia- lisää sitten sokeri ja odota vielä kymmenisen minuuttia, että seos alkaa vaahtoutua eli hiiva herätä.

Laita jauhot ja suola toiseen kulhoon ja tee keskelle jauhoja "kaivo" eli kolo hiivaa varten.

Kaada hiivaneste ja siihen lisätty öljy koloon ja aloita sekoittaminen pikkuhiljaa "lätäkön" reunoilta kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet taikinaan.

Taikinasta ei tarvitse sekoittaa tai vaivata sileää kulhossa vaan voit nostaa sen leivonta-alustalle ja vaivata sitä vähäisen riisijauhon avulla muutaman minuutin, kunnes se on sileää ja kimmoisaa.

Voitele toinen kulho ohuesti öljyllä ja laita taikinapallo nousemaan kelmun alle (kelmun ei tarvitse olla tiiviisti kiinni- sen tehtävä on tässä estää kosteuden haihtumista taikinasta). Anna taikinan nousta lämpimässä

1 1/2-2 tuntia.

Leivo nousseesta taikinasta käsin taputtelemalla (suosittelen tätä mielummin kun kaulintaa joka voi olla liian rajua taikinalle ja se ei nouse samalla tavalla kuin käsin levitetty) joko 2 isoa tai monta pienempää pizzaa.

Anna mielellään näiden levätä vielä puolisen tuntia kevyiden kelmujen alla ja kun alat päällystää pizzoja haluamillasi täytteillä, pidä odottavat pizzat aina kelmujen alla jotteivat ne kuivu.


Paras pizza tulee pizza-uunissa - niinhän se on. Ja kuinka ihania pizza-uuneja nyt onkin saatavilla ;parveke- malleista pihauuneihin!

Mutta hyvää pizzaa saa myös tavallisesta uunista kunhan lämmittää sen tarpeeksi kuumaksi (vähintään 250* astetta) . Pizza -kivi on hyvä ja rapeuttaa pohjaa mukavasti, mutta uunipellilläkin pärjää.


Ja ystäväni juuri vinkkasi että pizzan voisi paistaa ensin valurautapannulla hellalla (pohjan ) ja nostaa sitten pannun /pizzan uuniin paistumaan valmiiksi. Tuota täytyy kokeilla :)


Pizza Margherita


Hyvä yksinkertainen tomaattikastike

Mozzarella- juustoa

Oreganoa

Basilikan lehtiä valmiin pizzan päälle


tai sitten mitä ikinä mielesi tekeekin !


Buon appetito !

1 991 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page