top of page
  • Kirjoittajan kuvaTiina

Porkkanarisotto

Päivitetty: 29. huhtik. 2021

Ah, risotto!

Tuo vehnättömän ruokailijan pelastus Italiassa. Ja tietenkin italialaisissa ravintoloissa ympäri maailman.

Ja kuinka hyviä ne voivatkaan olla!


Olin joskus saanut maistaa ihanaa, oranssia, pehmeää ja suosrastaan järkyttävän hyvää porkkanarisottoa edesmenneessä Ravintola Sassossa, Helsingissä ja tietenkin halusin heti tehdä sitä itse. Vaikka ravintoloissa syömistä rakastankin, teen yleensä ruuan itse itselleni ja perheelleni ja teen sen yleensä mielelläni -vaikkakin kyllähän se jokapäiväinen kokkaaminen joskus puuduttaa.

Toisaalta siksipä juuri tulee kokeiltua aina vain uusia reseptejä...:)


Pohdin siis miten risotosta saa niin hyvää ja niin oranssia ja kysyin tutulta kokilta neuvoa ja sehän oli tietenkin porkkanamehu!

Eli risoton liemeen tuleekin veden sijasta porkkanamehua! Ooh!


Ja mitä tulee itse risoton valmistukseen, makuja on monia, niinkuin mielipiteitä.

Itse pidän vielä hieman purutuntumaa säilyttäneestä, "koossa" lautasen keskellä pysyvästä ja kosteasta risotosta. Mutta kuten haluat, kypsyyttä ja koostumusta voi säädellä nesteen määrällä ja keitto ajalla sellaiseksi kun haluaa.

Olen tehnyt jo vuosia risottojani varten risottopohjan mukaillen valkoisen risoton perusohjetta, joka löytyy Jamie Oliver:in "jamie´s italy"- keittokirjasta. Se on niin hyvä . Kiitos Jamie - tästäkin :)


Ecco:Porkkanarisotto

Vähintään 6:lle syöjälle.


Ainesosat:


1,2l porkkanamehua

2 luomu kasvisliemikuutiota

2-3 porkkanaa

3rkl oliiviöljyä

100g voita

1 iso keltasipuli tai 2-3 shalottisipulia

2 valkosipulin kynttä

3-4 sellerinvartta

400g risottoriisiä

2,4ld valkoviiniä

115g parmesaania raastettuna

1nippu tuoretta timjamia


Valmistusohje:


Valmista ensi risoton liemi. Kuumenna porkkanamehu kattilassa ja sekoita siihen 2 liemikuutiota. Säilytä liemi lämpimänä - itse teen sen pitämällä lientä pienimmällä levyteholla hellalla risottopannun vierellä.

Keitä porkkanoita pitkittäin halkaistuna vähässä vedessä kunnes kypsiä. Kun ovat jäähtyneet kosketeltaviksi, pilko noin sentin kuutioiksi ja jätä sivuun odottamaan.

Pilko silpuksi valkosipuli, sipuli ja selleri.

Ota mahdollisimman leveän pohjan omaava pannu tai kattila ja kuumenna siinä oliiviöljy ja noin 40g voita. Lisää sipuli-selleri hake pannulle ja kuullota kasviksia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia - älä ruskista niitä.

Tätä seosta kutsutaan Italiassa nimellä "soffrito".

Kun kasvikset ovat pehmeitä, laita riisi pannuun ja lisää lämpöä hellalevylle. Riisi alkaa kuumeta ja paistua - sekoita sitä koko ajan jotta se ei tartu pannun pohjaan. Kun riisi on parin minuutin kuluttua kuumaa ja ikäänkuin läpikuultavaa (se ei ole oikeasti läpikuultavaa joten älä jää odottamaan sitä turhaan - riisi- seos vain näyttää läpikuultavalta ja kiiltävältä) lisää pannulle viini ja sekoita; anna viinin kiehua ja höyrystyä.

Kun riisi on taas "kuivaa" elli viini ei enää erotu seoksesta nesteenä voit nostaa kauhalla ensimmäisen liemi annoksen risottoon. Pidä lämpö keskilämmöllä, kympin asteikolla noin 7 :llä ja lisää kauhallinen lientä aina edellisen imeydyttyä riisiin. Tämä vaatii siis koko ajan hämmentämistä, joten "risottokokki" on nyt kiinni hellassaan. Kun liemestä on noin puolet jäljellä lisää porkkanakuutiot risottoon. Jtaka keittämistä kunnes kaikki liemi on käytetty.

Jos liemi loppuu ja riisi tuntuu vielä liian kovalta , voit lisätä risottoon hieman kiehuvaa vettä (tai lisää kasvislientä).

Kun riisi on kypsää, se saa olla vielä pureskeltavaa mutta sen täytyy olle pehmeää, ota pannu pois hellalta ja lisää risottoon loppu voi, parmesaanijuusto ja timjamin nypityt lehdet.

Sekoita hyvin ja peitä kannella ja anna risoton tekeytyä pari minuuttia .

Ennen tarjoilua koristele risotto vielä timjaminlehdillä ja vaikkapa syötävillä orvokeilla.


Buon appetito!


645 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page