top of page
  • Writer's pictureTiina

Sämpylä No 1'

Päivitetty: 12. syysk. 2021Vaikka nuo Agatan A1 - jauhot ovatkin ne oikea valinta pulliin, pikkuleipiin kakkuihin, piirakoihin ja lettuihin tms ovat ne oivat myös joihinkin leipäresepteihin. :)


Kun Agatalla oli Agata Bakery&Cafe, Annankadulla, Helsingissä, oli vitriinissämme aina täytettyjä leipiä ; vegaanisia joden täytteenä oli esimerkiksi paahdettua ja marinoitua munakoisoa, vegaanista majoneesia, jonka teimme itse Agatan Cafe:ssa ja avocadoal ja yleensä toisessa versiossa oli Fetaa ja kurpitsansiemen- pestoa (Agatan omaa - laitan reseptin tänne myöhemmin ) tomaattia ja muita herkkuja.... Oh , ihan vesi herahtaa kielelle näitä muistellessa...


Tuolla samaisella reseptillä tehtyjä leipiä on nyt tarjolla ihanassa Ravintola Silvopleessä ,Toinen Linja 3, 00530 Helsinki, https://silvoplee.fi , https://www.facebook.com/RavintolaSilvoplee/.

Silvopleen kokki/ leipuri Simo Gessler leipoo Agatan reseptin mukaan ja sitä varioiden herkullisia leipiä Silvopleen tarjontaan!

Sinne suunta kun mielii jotain herkullista ja terveellistä !


Itsekin olen kokeillut eri vaihtoehtoja jauhojen suhteen tuohon reseptiin ja nyt löytyi SE HYVÄ!

Eli vaaleampi versio tuosta kokojyväisemmästä sisaruksestaan , tässä tulee Sämpylä no 1* :)
Sämppy No 1*


Tarvitsen ainesosien lisäksi joko monitoimikoneen ja siihen lapa-vispilän, tai sitten muskeleita ;)


25g Tuoretta hiivaa

900g 37* , eli kädenlämpöistä vettä

35g Psyllium- kuitua

300g A1 - jauhoseosta

200g Durra-jauhoa

3tl suolaa


Sekoita jauhot ja suola keskenään.

Liuota hiiva lämpimään veteen taikinakulhossa ja lisää siihen psyllium . Sekoita heti ja hyvin ja jätä turpoamaan 20 minuutiksi.

Laita kulho monitoimikoneeseen johon on liitetty lapa-vispilä . Tai sitten kääri hihat ja ota käteesi esim puukauha :)

Sekoita jauhot hiiva-puuroon vähitellen ja kun kaikki jauhot ovat imeytyneet sen verran etteivät pölise, vatkaa taikaan voimakkaasti pari minuuttia. Jos teet tätä käsin, menee sinulla kyllä tovi kauemmin.

Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa (ainakin vedottomassa) esim muovikelmun tai liinan alla, noin puoli tuntia.


Pyöräytä taikina riisijauholla jauhotetulle leivinalustalle ja jaa taikina 12 osaan (jos haluat samankokoisia sämpylöitä, punnitse taikinapalat) .

Muotoile haluamallasi tavalla - voit myös ikäänkuin paiskata napakasti taikinapalan leivinpöydälle, niin että se hieman menettää ilmaansa ja pyörittää hellästi ja nopeasti siitä kämmeniesi välissä pitkän mallisen sämpyläpötkylän. Näin me teimme Agatassa leivät täytettäviksi.:)

Anna leipien nousta lämpimässä liinan alla noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 205*asteeseen ja aseta uunin pohjalle tyhjä reunallinen pelti tai muu uunipannu.

Ripottele nousseiden sämpylöiden päälle riisijauhoja (tai jotain muita jauhoja) ja laita ne uuniin ja kaada samalla tyhjälle uunipannulle noin 2dl vettä.

Sulje luukku nopeasti ja paista leipiä 30 minuuttia . Katso että ne ovat kauniin ruskettuneita - paistoaika voi olla hieman pidempikin - uunin tehoista riippuen.


Ja sitten se vaikea pala.

Leipiä ei voi syödä heti uunista otettuina. Eikä kuumina . Eikä mielummin edes lämpiminä.

Tietysti toki voi, mutta leivän sisus on geelimäinen kunnes se on kokonaan jäähtynyt . Parhaimmillaan nämä ovat seuraavana päivänä. Eli leivot illalla ja syöt aamulla. :)
1 372 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page